Diktbok som gave til alle etterlatte - Fint å kunne gi noe fysisk i hånda
Dødsfall ved et sykehjem innebærer ofte også å ta farvel med de pårørende. Å markere hendelsen med en liten gave kan være kjærkomment.
.jpg)
Ruth Solveig Thorsen (til venstre) er enhetsleder og Line Grelland konsulent ved Soletunet bo og behandlingssenter. På fritiden samarbeider de om å utgi bøker. I tillegg til diktsamlingen Utsnitt har de utgitt en barnebok sammen.
Foto: Linda Sørensen Linnestad
I Sandefjord deler nå alle sykehjem og bofellesskap ut en diktsamling, enten i løpet av de siste dagene, eller like etter dødsfallet.
- Det er en trist og vemodig stund for oss også, sier enhetsleder Ruth Solveig Thorsen ved Soletunet bo- og behandlingssenter i Sandefjord. - Boka blir et veldig håndfast bevis på at vi bryr oss om de som har vært her, og om dem som pårørende, som vi kanskje har blitt kjent med gjennom mange år.
Laget på huset
Det er Ruth Solveig Thorsen som har skrevet tekstene, og Line Grelland har tatt bildene. Hun jobber også ved Soletunet. De to kollegene oppdaget hverandre som poet og fotograf da seksjonen trengte et julekort. Siden fortsatte de med å utveksle bilder og tekst over Messenger på fritiden, og ble inspirerte av hverandre.
- Noen ganger tok Line et bilde som jeg skrev en tekst til, eller omvendt, sier Thorsen.
For eksempel ble et bilde av en sommerfugl i flukt fra et kirsebærtre, besvart slik:
Diktet beskriver hvordan sommerfuglen og blomsten er knyttet sammen, slik vi mennesker også er, forklarer Ruth Solveig Thorsen.
Slik fortsatte de å samarbeide. Poeten kunne sende over et dikt om glimtet i øyet hos en person med demens som plutselig våkner til og viser en ny side av seg selv, og fotografen kunne svare med et bilde av en blåveisknopp der man kan skimte støvbærerne på innsiden.
- Vi har vært veldig enige om hvordan bilder og tekst har passet sammen, sier Line Grelland.
Etter en stund begynte de å få en del materiale.
- Så jeg sa, litt på fleip, til seksjonsleder Ellinor Bakke Aasen, at det hadde vært moro å gjøre noe mer ut av det, sier Thorsen
Som sagt, så gjort. Våren 2021 kom boka fra trykkeriet.
.jpg)
Bønn
Det er slik jeg vil våre møter skal være; tillitsfull avhengighet
Livet kan bare forstås baklengs
Tekstene er inspirert av beboernes levde liv, og av møtene mellom dem og de ansatte på sykehjemmet.
- De som kommer til oss, er på slutten av livet, men har med seg hele livet, så vi ønsket å vise fram det, fortsetter Thorsen.
Derfor har de dikt som omhandler alle livets faser, men de har valgt å snu om på rekkefølgen. De første diktene handler om sorgen og døden, og det siste er en vuggesang til det nyfødte barnet.
- Vi har tatt utgangspunkt i Søren Kierkegaards utsagn «Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs». Boka starter derfor med der vi møter mennesket, og jobber oss bakover.
- Hvis vi skulle ha begynt med barndommen, så ville boka blitt tristere og tristere, sier Line Grelland.
De første tekstene handler derfor om sykdom og om livet på institusjon. Så kommer vi midtveis i livet der morsrollen og farsrollen står i fokus, og siste del om hvem du en gang ble født som.
Utsnitt – det som står igjen
Tittelen på boka er Utsnitt. - Den gikk vi noen runder på, forteller Grelland, som ønsker å fortelle hva de legger i det ordet:
- Utsnitt er det som står igjen. Et utsnitt av en liten del, et parti, tatt ut av sin helhet. Sett lys på denne delen og den blir et fokuspunkt. Et opplyst område gjør i stand til å se, fordi det løfter fram det vesentlige.
Rullatoren følger meg som en trofast venn. Den er jo en død ting, men den er min og jeg er stolt av den
Mamma'n til rullatoren
Mennesket bak pasienten
Med denne diktsamlingen ønsker de å kaste lys over en virkelighet som for mange er bortgjemt og fremmed.
- I eldreomsorgen møter vi mennesket på slutten av livet, og vi ønsket å forstå hvorfor vi er som vi er. Fokuset har vært på å finne mennesket bak «pasienten». Den individuelle, den særegne, forskjellighetene, likhetene, variasjonene, sier Thorsen.
.jpg)
Skumringslandet
En ensom skygge
beveger seg sakte
mot skumringslandet i bare tøfler
Livet ligger der
i rullatorkurven
og er alt du må ha med
Det er en viktig reise
og du famler og leter
etter døra
Det blir natt i forsøket
Heldigvis er det hender der
Hender som kan holde
Rullatoren - en trofast venn
Midt i boka har de gjort et lite avbrekk fra poesien for å presentere en rullator slik eieren selv beskrev den - eller mamma'n til rullatoren som hun selv kaller seg, for de hadde et veldig tett forhold.
«Rullatoren følger meg som en trofast venn. Den er jo en død ting, men den er min og jeg er stolt av den.»
Kan bety noe i sorgarbeidet
Thorsen og Grelland erfarer at diktsamlingen kan bety noe i sorgarbeidet, og vil anbefale andre sykehjem å gjøre noe lignende.
- Det er veldig fint å kunne gi noe til trøst i en vanskelig tid, sier Thorsen.
De som er interessert i å vite mer om diktsamlingen, kan ta kontakt med Line Grelland, e-post:
Line.Grelland@sandefjord.kommune.no