Har du fått beskjed om å slette TikTok og Telegram fra din mobiltelefon?
Etter at Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i mars kom med en anbefaling om å slette TikTok og Telegram, har mange offentlige arbeidsgivere forbudt ansatte å bruke dem. Hvilke rettigheter har du, og hva kan arbeidsgiver bestemme?
Advokat i delta
.jpg)
Når det gjelder tjenestemobiler er arbeidsgiver i sin fulle rett til å forby nedlasting av disse appene, ettersom tjenestemobilene tilhører arbeidsgiver.
Hvis du derimot bruker en privat mobil hvor du har både TikTok og tilgang til arbeidsgivers IT-tjenester, må du ta et valg på om du ønsker å beholde tilgangen til arbeidsgivers digitale systemer eller beholde TikTok og Telegram.
Rettigheter for deg som har tjenestetelefon
Dersom du har tjenestetelefon kan arbeidsgiver bestemme bruken av enheten og hvilke applikasjoner som skal benyttes på enheten. En tjenestetelefon utstedt av arbeidsgiver til sine ansatte vil være arbeidsgivers eiendel, og i kraft av eiendomsretten kan arbeidsgiver bestemme bruken på arbeidsgivers enheter.
Det betyr at arbeidsgiver står fritt til å forby installasjon av TikTok og Telegram på tjenestetelefonen.
For deg som bruker privat mobiltelefon i arbeidet
.jpg)
Hva skal du gjøre om arbeidsgiver ber deg slette apper fra din egen mobiltelefon?
Foto: tashatuvango/stock.adobe.com
Mange kommunalt ansatte innen helseog omsorgssektoren benytter private mobiltelefoner i arbeidet. Ettersom telefonen er din egen, kan arbeidsgiver i ut- gangspunktet ikke bestemme hva du kan ha av innhold og apper på telefonen din.
Alle som jobber med sensitiv eller taushetsbelagt informasjon har imidlertid en plikt til å sørge for at taushetsplikten ikke brytes eller sensitiv informasjon kommer på avveie.
Dersom du har tilgang til arbeidsgivers systemer eller interne informasjonskanaler via din private mobiltelefon, kan arbeidsgiver sette føringer om at tilgangen forutsetter at det ikke er risiko for at taushetsbelagt eller sensitiv informasjon kommer på avveie. Denne risikoen vil være overhengende dersom du har installert TikTok eller Telegram på din mobiltelefon.
Dersom arbeidsgiver er avhengig av at du er tilgjengelig og du ønsker å beholde TikTok eller Telegram på telefonen din, må arbeidsgiver stille med det nødvendige utstyret for å ivareta både hensynet til datasikkerhet og tilgjengelighet.
En løsning vil være å skaffe tjenestetelefoner som de ansatte kan benytte i jobbsammenheng. En annen løsning kan være at ansatte gis tilgang til arbeidsgivers systemer via nettleser på datamaskin, men dette forutsetter at arbeidsgivers krav til tilgjengelighet ikke er tilsvarende som om tjenestetelefon var stilt til disposisjon.
Arbeidsgiver kan forby nedlasting av apper på tjenestetelefoner, men ikke på din egen telefon.
Arbeidsgiver kan ikke kreve at du skal slette kontoer, kun at du må avinstallere appene.
Det er arbeidsgivers ansvar å stille med nødvendig utstyr dersom det er behov for at du er tilgjengelig utenfor arbeidstid.
Du som ansatt har plikt til å sørge for at taushetsplikten ikke brytes eller sensitiv informasjon kommer på avveie.
Slette appen eller slette kontoen?
Arbeidsgiver kan ikke kreve at du skal slette kontoer, kun at du må avinstallere appene på arbeidsgivers utstyr.
Om du skal slette kontoer og/eller apper på private enheter er til syvende og sist opp til deg.
«Dersom arbeidsgiver er avhengig av at du er tilgjengelig og du ønsker å beholde TikTok eller Telegram på telefonen din, må arbeidsgiver stille med det nødvendige utstyret for å ivareta både hensynet til datasikkerhet og tilgjengelighet»
Medbestemmelse
Forbud/anbefalinger mot TikTok og Telegram skal drøftes med tillitsvalgte. Dette er viktig for å belyse konsekvenser ved et eventuelt forbud, og sette i verk egnede tiltak. Eksempelvis kan krav om å fjerne koblinger mellom Tiktok og Telegram påvirke kommunikasjonen mellom arbeidsgiver og de ansatte.
Utlån av tjenestetelefon
Det store problemet vi ser i disse sammenhengene er at dette ikke er drøftet med de tillitsvalgte, med de konsekvenser det vil medføre dersom den ansatte ønsker å beholde TikTok og Telegram. Arbeidstaker vil miste tilgangen til arbeidsgivers systemer på fritiden, og arbeidsgiver mister arbeidstakers tilgjengelighet.
Hvis arbeidsgiver ønsker den samme graden av tilgjengelighet for sine ansatte etter innføringen av forbud mot TikTok og Telegram, må arbeidsgiver i så tilfelle tilby utlån av tjenestetelefon. Bruk av tjenestetelefon på fritiden kan ikke pålegges, så det er opp til arbeidstaker å akseptere tilbudet om tjenestetelefon eller ikke.