Bilag – Fagskole
Utgave 4 – 18. november 2024
Pass på at du står med riktig stillingskode

Riktig kode er viktig, og ikke bare for lønna

I 2017 kom for første gang en egen stillingskode for fagarbeidere med tilleggsutdanning. Nå, syv år etter har det kommet enda en.

Nestleder i Helsefagarbeiderforbundet Bente Svenum.

Under årets kommuneoppgjør ble partene enige om å innføre et nytt lønnsnivå for fagarbeidere med tilleggsutdanning. Denne gangen for toårig fagskoleutdanning.

Fra før av finnes en tilsvarende kode for ettårig utdanning. Den gjelder for de som har minst 60 studiepoeng fra fagskole, og har eksistert siden 2017.

Den nye koden, som kom i mai i år, gjelder for de med minst 120 poeng. For begge kodene gjelder at fagskoleutdanningen må være ­relevant for jobben.

Lønnstillegg ikke avgjort ennå

Lønnstillegget for det nye lønnstrinnet er ennå ikke avgjort. Det vil bli et tema under oppgjøret i 2025. Du vil altså ikke få økt lønn nå, men det er likevel gode grunner for dem som opp­fyller kriteriene, å ta kontakt med arbeidsgiver ­allerede nå og be om å bli innplassert.

På den måten blir din kompetanse synlig, både på arbeids­plassen og overfor arbeidsgiver.

– Om man har tatt to fagskole­utdanninger, eller mer, så er det viktig å vise det, mener nestleder i Helse­fagarbeiderforbundet Bente Svenum.

«Uavhengig av om du har fagskole eller ikke, pass på at du har riktig ­stillingskode, og ta kontakt med plasstillitsvalgt om du er usikker, opp­fordrer Svenum.»

Viktig forkompetanseplanleggingen

– Arbeidsgiver ønsker at vi skal øke kompetansen vår, og med den nye stillingskoden blir det enda mer tydelig at mange helsefag­arbeidere har videre­utdannet seg, sier hun, og påpeker at helsefag­arbeideres videreutdanning er viktig å ha med i kompetanseplan­leggingen i kommunene.

Dessuten er det motiverende å få et såpass synlig bevis.

– Det er noe med stoltheten ­etter å ha gjennomført noe, sier Svenum.

For tiden skjer et stort kompetanseløft blant helsefagarbeidere over hele landet. Gjennom å stå oppført med riktig kode vil yrkesgruppas økte formelle ­kompe­tanse bli i den nasjonale stati­stikken.

– Vi har etter hvert blitt mange som har tatt høyere yrkesfaglig ­utdanning. Det viser at vi er mange som ønsker å lære mer på om­råder som arbeidsgiver ­etterspør økt kompetanse i, sier Svenum.

Hun er kjent med at kommun­ene har ulik praksis.

– Hvis det ikke går automatisk at du får lønnstillegg for fagskoleutdanning, så må det tas i kompetanseforhandlingene, sier hun.

Ikke vent til neste år

Noen arbeidsgivere vil vente til ­etter neste oppgjør med å ta i bruk den nye stillingskoden. Det er det ingen grunn til å gjøre, ­mener ­Svenum.

– Det er bedre om vi får den på plass nå, så slipper vi å ta den rydde­jobben etterpå.

Hun tror det kan være mye rot i hvilke stillingskoder som benyttes overfor helsefagarbeid­ere. Mange kan stå oppført med ­stillingskode uten særalders­grense.

For å bli innplassert i den nye stillingskoden, ta ­kontakt med din tillitsvalgt. Dersom du ikke har tillitsvalgt på arbeidsplassen, kan du kontakte Delta Direkte eller regionkontoret.

Stillingskoder fra KS hovedtariffavtale

7076 Helsefagarbeider/Hjelpepleier (med særaldersgrense)

7719 Fagarbeider med fagskoleutdanning (med særaldersgrense)

7729 Fagarbeider med høyere fagskoleutdanning (med særaldersgrense).