Ytringer
Utgave 1 – 17. februar 2025

Nytt lønnstrinn, men lønnsøkningen må også på plass

Delta og Helsefagarbeiderforbundet har ansvar for å jobbe for at vår kompetanse skal gjenspeiles i lønna, men det har hver enkelt helsefagarbeider også, mener jeg.

Tekst:
Zarko Veselinovic

Zarko Veselinovic

Zarko Veselinovic er autorisert helsefagarbeider med videreutdanning i helseadministrasjon og velferdsteknologi. Han jobber på et bo- og service senter for psykisk utviklingshemmede og er tillitsvalgt på arbeidsplassen sin.

Veselinovic er medlem av Helsefagarbeiderens redaksjonsråd.

Som helsefagarbeider og tillitsvalgt i Delta, er jeg veldig opptatt av yrkesstolthet og annerkjennelsen av jobben som vi helsefagarbeidere gjør, og kompetansen som vi har. Jeg synes at vårt bidrag og kompetanse bør være bedre kompensert for, samtidig som helsefagarbeidere bør ha muligheten til å utvikle sin kompetanse videre og få lønnsmessig uttelling.

Endelig anerkjennelse!

Helsefagarbeidere med toårig fagskoleutdanning har fått et nytt lønnstrinn som anerkjenner den kompetansen og utdanningen de besitter. Endelig mener jeg! Dette lønnstrinnet signaliserer at arbeidsgivere er villige til å betale mer for den spesifikke kompetansen som denne utdanningen representerer.

For oss fagarbeidere er dette lønnstrinnet et viktig steg i retningen vi ønsker å gå. Vi er på vei til å endelig bli sett som en grunnleggende del av helsevesenet, og på vei til å få vår kompetanse anerkjent. Dette er en vei som forhåpentligvis skal føre til en mer rettferdig lønnsutvikling for fagarbeidere, som gjenspeiler vår rolle i den store og omfattende velferdsstaten.

Men det er ikke nok

At vi har fått et nytt lønnstrinn er dessverre ikke nok. Det er avgjørende å fortsatt ha fokus på de neste forhandlingene, hvor lønnstillegg for fagarbeidere med toårig fagskole skal forhandles.

Delta og Helsefagarbeiderforbundet har ansvar for å jobbe for at vår kompetanse skal gjenspeiles i lønna, men det har hver enkel helsefagarbeider også, mener jeg. Jeg oppfordrer alle til å ta aktiv rolle på sin arbeidsplass for å fremme denne forhandlingen, snakke om temaet og synliggjøre hvor viktig denne forhandlingen er for oss.

Symbolsk gest holder ikke

Sammen kan vi gjøre en forskjell, og skape en kultur hvor kompetansen som helsefagarbeidere har, kan belønnes og videreutvikles. Jeg mener at det ikke holder med en symbolsk gest, men at arbeidsgiver har et ansvar for å gi oss en reell anerkjennelse for vårt arbeid og vår utdanning.

Jeg er en stolt helsefagarbeider og er stolt over mine flotte kollegaer i helsevesenet, og det med gode grunner.

Når det gjelder å gi god omsorg og pleie er vi helsefagarbeidere i frontlinjen!

Trenger økonomisk utvikling

For at vi skal kunne fortsette å gi best mulig omsorg og utføre våre stadig mer kompliserte, oppgaver, er vi nødt til å ha muligheten til å utvikle oss som fagarbeidere, ikke bare faglig, men også økonomisk. Dette er avgjørende for å rekruttere å beholde høykompetente helsefagarbeidere i et helsevesen som er i stadig endring og utvikling.Hvis vi som helsefagarbeidere skal følge med denne utviklingen, må vi ikke bli stående på stedet hvil faglig og økonomisk.

Mange positive effekter

Det nye lønnstrinnet for helsefagarbeidere med toårig fagskoleutdanning kan ha positive effekter, både for yrkesstoltheten, kompetanseutviklingen, og interessen rundt fagskoleutdanning. Disse positive effektene skal alle som er involvert i vårt helsevesen kunne dra nytte av: både pasienter, arbeidsgiver, utdanningsinstitusjoner og våre kolleger.

Noen positive sider som dette lønnstrinnet kan ha, er:

  • Økt yrkesstolthet gjennom anerkjennelsen av den ekstra kompetansen

  • Økt interesse for og behov for fagbrev som en vei til spesialisering og høyere lønn

  • Økt interesse fra arbeidsgivere som ønsker å ansette høyt kvalifiserte arbeidstakere

  • Økt rekruttering til fagskoleutdanning og utvikling av yrkesbachelor

Det nye lønnstrinnet vil også ha positive sider for arbeidsgiveren. Arbeidsgivere er stadig ute etter kvalifiserte og kompetente arbeidstakere. Helsefagarbeidere med toårig fagkompetanse kan bidra til å fylle et viktig kompetansegap i helse- og omsorgssektoren.

Når unge mennesker ser at det er mulig å oppnå en høyere lønn og samtidig utvikle en spesialisert kompetanse gjennom fagskoleutdanning, kan det motivere flere til å velge denne utdanningsveien.

Viktig for «yrkesbachelor»

Sist kan toårig fagskoleutdanning spille en viktig rolle i utviklingen av en «yrkesbachelor», ettersom det kan fungere som et solid grunnlag for videre akademisk og yrkesfaglig utdanning.

Vi helsefagarbeidere jobber praktisk, og ved å kombinere den praktiske kompetansen med en teoretisk kunnskap, kan vi få til å skape gode fundamenter for en yrkesbachelor. For å få til dette, er det viktig å ha samarbeid mellom alle utdanningsinstitusjoner, men også at det finnes politisk vilje til å utvikle et utdanningsløp som er tilpasset fremtidens behov i helse- og omsorgssektoren.

Bør gi betydelig forbedring

Med alt dette sagt, mener jeg at det er vesentlig å holde fokus på denne saken framover. Jeg er klar over at lønnsøkning for helsefagarbeidere på det nye trinnet er avhengig av flere faktorer, men det må forventes at det skal innebære en betydelig forbedring, sammenlignet med tidligere nivå.

Vi trenger en mer rettferdig og konkurransedyktig lønnsstruktur for helsefagarbeidere i helsevesenet. Alle de positive sidene av det nye lønnstrinnet som jeg har nevnt, bør og må være motivasjon nok for å få det til.