Nyheter
Utgave 1 – 19. februar 2024
Kevin stortrives med ansvar for helsefaglæringer på sykehjem:

- Viktig å være villig til å lære mer

For 4,5 år siden var helsefagarbeider Kevin Blockx (36) arbeidsledig og hadde vansker med å finne jobb. Nå har han funnet sitt yrke og er ­helsefagarbeider med utvidet ansvarsområde og høyere lønn.

Tekst:
Siv Bjelland

Kevin Blockx
Alder: 36 år
Utdanning: Helsefagarbeider
Yrke: Lærlingekontakt ved ­Furumoen sykehjem i Narvik

To ganger har Kevin Blockx opplevd å miste jobben gjennom å bli permittert. Å jobbe i utrygge bransjer vil han helst slippe å gjøre igjen. Da han sto uten jobb og ikke visste hva han skulle gjøre for 4,5 år siden kom han i snakk med en nabo som var helsefagarbeider på sykehjem.

– Hun skulle høre om de trengte folk. Og det gjorde de.

Det viste seg at han kunne begynne straks. Han fikk jobb som pleiemedhjelper ved sykehjemmet i kommunen.

Forsøk med yrkesbasert utdanning

Via Karrieresenteret i Narvik fikk han tilbud om å delta i et forsøk med modulbasert opplæring for å ta fagbrev som helsefagarbeider.

– Det var noe helt nytt. Jeg fikk en mulighet til å ta utdanning mens jeg var i arbeid, så jeg ikke mistet inntekt. Jeg tenkte hvorfor ikke ta utdanning når jeg først skal jobbe som helsefagarbeider.

Som den første som tok fagprøven av dem som var i det første kullet, ble han intervjuet i lokalavisa Fremover da han var ferdig med fagbrevet. Han hadde også blitt tilbudt og takket ja til fast jobb ved sykehjemmet. Det var stas.

– Jeg trives veldig!

– Godt å vite at det er behov for meg

Tidligere har Kevin jobbet på bensinstasjon, i butikk og som stillasmontør innen bygg.

– Etter å ha opplevd å bli permittert er det veldig godt å være i et yrke der jeg vet at det er behov for meg. Om jeg flytter på meg vet jeg at det trengs helsefagarbeidere alle andre steder. Jeg opplever dette som en veldig ­sikker jobb, så lenge man gjør jobben sin ordentlig.

«De kan komme til meg med problemer de sliter med, utfordringer med pasienter eller på arbeidsplassen»

Si litt om jobben du har nå?

– Jeg er ansatt som læringkontakt for lærlinger i helsefag. Det er viktig at noen som er helsefagarbeider selv kan hjelpe dem med hva de trenger å lære og hva de trenger å bli trygge på.

Kevin kan rådgi ved ulike situasjoner helsefaglærlinger kan komme ut for i læretiden.

– De kan komme til meg med problemer de sliter med, utfordringer med pasienter eller på arbeidsplassen – først og fremst problemer som veileder ikke kan hjelpe dem med.

Problemløser med flere ansvarsområder

Kevin omtaler seg selv som en problemløser, og tar gjerne tak der han ser det trengs. På sykehjemmet har han også fått ansvar for sykehusets fire varelagre, med levering en gang i uken.

Før Kevin tok over ble varelagrene håndtert når noen på jobben hadde tid.

– Den dagen i uka jeg er frikjøpt, går jeg gjennom alt. Jeg sørger for at alt faktisk blir gjort.

Resultatet er mindre rot og økt sikkerhet.

– Ved feil fanger jeg det opp, og vi slipper å betale for varer vi ikke har mottatt. Jeg sørger for at varer vi trenger blir bestilt, så vi ikke går tom for utstyr.

På arbeidsplassen er Kevin fornøyd med at folk ofte kommer til ham hvis de har spørsmål.

– Jeg liker å være til hjelp. Det føles godt å hjelpe på en positiv måte.

Stillingen som lærlingkontakt var nyopprettet da Kevin søkte og fikk jobben gjennom en intern søknadsprosess. Det var en fordel at han er relativt nyutdannet og har fersk erfaring fra hvordan det er å ta fagbrevet som helsefagarbeider.

– De ønsket noen med nyere utdanning, som kjenner til hva som kreves nå.

Han har også ansvar for de som tar fag­brevet gjennom modulbasert opplæring, slik han selv gjorde. De går gjennom kompetansemål og løser oppgaver knyttet til disse. Så går man opp til fagprøven gjennom en dag skriftlig eksamen og en dag med praktisk prøve.

Jobben som lærlingkontakt innebærer både stort ansvar og økt lønn.

Aldri ferdig opplært

Kevin har klare råd til den som ønsker et godt arbeidsliv som helsefagarbeider.

– For å være en god helsefagarbeider er det viktig å være villig til å lære videre, også etter at du har tatt fagprøven. Man må hele tiden oppdatere seg på ny kunnskap, nye prosedyrer og nye hjelpemidler.

– Man er aldri ferdig opplært som helse­fagarbeider. Dét er viktig å være klar over, synes jeg.

På sykehjemmet der han jobber tilbys de ofte kurs om smittevern og medisinske prosedyrer. Opplæringen foregår ofte via webinar og kan utføres på jobben eller ved å ta av timebanken utenom oppsatt vakt.

– Hva tenker du om yrkeslivet ditt framover?

– Dette er et yrke jeg vil bli værende i. Jeg er alltid åpen for nye kurs. Jeg har spennende oppgaver og det er artig å komme i kontakt med så mange forskjellige mennesker. Ingen dager er like. Det finnes så mye forskjellig kunnskap innen helse. Det går ikke en uke uten at jeg lærer noe nytt.

– Hva er ditt råd til helsefagarbeidere som ønsker mer ansvar og å utvikle seg i jobben?

– Vær villig til å lære mer! For selv om du er ferdig utdannet er det mye nytt å lære hele tiden.