På hjertet
Utgave 3 – 18. september 2023

– Nå snakker alle om helsefagarbeidere

Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.

Bente Svenum

Noe har endret seg i løpet av det året som Bente Svenum har vært nestleder i Helsefagarbeiderforbundet.

– Det er veldig gøy å se og høre at alle snakker om helsefagarbeidere.

Hun er ganske sikker på hva som er årsaken til at yrkesgruppa har fått økt oppmerksomhet. Helsepersonellkommisjonens rapport som ble utgitt i vinter. Den har påvirket ordskiftet overalt, både på arbeidsplassene, i nyhetene og under politiske debatter.

– Det som sies, er at vi må satse på oppgavedeling. At vi helsefagarbeidere kan gjøre noe av det sykepleiere har gjort. Og så må vi gi fra oss oppgaver som pleiemedarbeidere kan gjøre, sier Svenum.

For helsefagarbeidere flest er det ingen nyhet at vi har kompetanse til å gjøre mer enn det vi gjør i dag.

– Vi hadde en rapport som pekte på det allerede i 2017, og vi har snakket om det lenge før det, også. Forskjellen er, at nå skjønner alle hva det handler om når vi nevner oppgavedeling, sier hun.

Vil være med å påvirke

Å snakke om helsefagarbeiderens kompetanse er en viktig del av det å være nestleder. Og nettopp det å få være med å påvirke, er en av årsakene til at hjelpepleieren Bente Svenum sa ja til å overta vervet i fjor høst, etter at tidligere nestleder hadde trukket seg.

På det tidspunktet var hun hovedtillitsvalgt for Delta på heltid. Siden 2008 som plasstillitsvalgt på et sykehjem, og fra 2015 for Stokke kommune, som i 2018 slo seg sammen med Sandefjord.

Nå deler hun arbeidstiden likt mellom det å være nestleder i Helsefagarbeiderforbundet og hovedtillitsvalgt i Delta.

Å snakke om helsefagarbeiderens kompetanse er en viktig del av det å være nestleder

Fagskoler blir stadig viktigere

Å bli politiker i en yrkesorganisasjon er annerledes enn å være hovedtillitsvalgt.

– Som nestleder får jeg jobbe med faget mitt, gjennom å gi innspill til fagskoler, og til politikere og offentlige instanser.

– Vi bruker mye tid på å påvirke fagskoletilbudet, og sitter i fagskoleråd og i prosjektgrupper for å lage nye utdanninger.

– Jeg ser hvor viktig det er å ha fagskoler for å mote fremtidens utfordringer i arbeidslivet, sier nestlederen, som synes det har vært spennende å få vokse inn i en ny rolle.

Det har vært både spennende og skummelt.

– Hva er skummelt?

– For meg har det alltid vært å snakke høyt foran andre, sier Svenum. – Men så vokser man på å gå utenfor komfortsonen.

Det tok ikke lang tid før hun tok den utfordringen på strak arm. Allerede i oktober i fjor holdt hun innlegg framfor byråkratene i Helsedirektoratet, i forbindelse med at Helsefagarbeiderforbundet hadde levert inn et høringsinnspill om matverter.

Siden den gang har det vært en første gang for mye: å lede styremøter, å arrangere lærerkongress, og å bistå myndighetene under vurdering nye fagskoleutdanninger.

Digitalt skolebesøk

Nå, i september står et digitalt skolebesøk for tur. Også det blir første gangen.

Eter pandemien har folk blitt så gode på digitale flater at skolebesøket kan gjennomføres fra et studio i Deltas lokaler i Oslo.

– Det blir to foredrag opp mot yrket, også skal vi snakke om viktigheten av å være organisert. Dette blir første gangen, så det er spennende. Vi håper det skal bli en ny måte å treffe potensielle medlemmer, sier Svenum.