Nyheter
Utgave 4 – 20. november 2023

Beboerne på Oksenøya sykehjem fikk utfordre Dag Otto Lauritzen

Konkurranseinstinktet ble vekket i møte med den tidligere toppidrettsutøveren som har blitt ambassadør for det norske velferdsteknologiselskapet VilMer.

Tekst:
Redaksjonen
Foto:
Caroline Berntsen,

Vil Mer

Else Golden var en av dem som ikke var redd for å utfordre Lauritzen i flere av lekene på skjermen.

Her er det om å gjøre å sprekke et visst antall bobler før tiden går ut. Men man må passe på å ikke klikke på de røde boblene!

Lauritzen var imponert over innsatsen til beboerne og reagerte med vantro da flere av dem fortalte at de var godt over 90 år. – Er det sant? Da holder du deg godt altså!

I slutten av oktober besøkte TV2-profil og tidligere toppsyklist Dag Otto Lauritzen Oksenøya sykehjem i Bærum. På aktivitetsplanen stod spill med nettbrettet Yetitablet.

Å konkurrere mot den tidligere toppidrettsutøveren skapte stor entusiasme.

Som ambassadør og motivator for det norske velferdsteknologiselskapet VilMer, rykker Lauritzen nå fram i front for å skape mer aktivitet for eldre som bor på sykehjem, institusjoner eller alene hjemme.

– Aktivitet kan erstatte mange piller. Ensomhet og inaktivitet blant eldre er et stort og økende samfunnsproblem, sier Dag Otto Lauritzen.

Beboer Gunvor Dahlen og Pleieassistent Ruth Murekatete storkoste seg under aktivitetsstunden med Dag Otto Lauritzen. Gunvor var oppe ved skjermen flere ganger, og ga virkelig Lauritzen en utfordring da det kom til pilkasting.

Else Golden og Dag Otto Lauritzen smilte bredt etter flere kamper med air hockey, pilkast og boblespill.

Mens en av damene utfordret Lauritzen i air hockey, fulgte de andre beboerne engasjert med og heiet fra sidelinjen.

Hans personlige erfaring med demens i nær familie har bidratt til å vekke engasjementet for eldreomsorg.

– En av mine store drivkrefter har alltid vært å inspirere og motivere mennesker til å ta vare på helsen gjennom fysisk trening og mosjon. VilMer sørger gjennom sine løsninger for å skape mange gode øyeblikk for eldre og personer med demens, sier han.

Kjempestort nettbrett

Yetitablet kan brukes med skjermen både stående og liggende som et bord, og den kan heves og senkes. Det gir mange muligheter, uavhengig om man står eller sitter. Det gjør det også mulig å spille spill som air hockey, slik de gjør her.

Yetitablet er et kjempestort nettbrett som er enkelt å bruke for eldre og personer med nedsatt funksjons- og synsevne. Den store skjermstørrelsen inviterer til sosial interaksjon, og gjør det enkelt for helsepersonell å organisere varierte gruppeaktiviteter, ifølge velferdsteknologiselskapet VilMer.

Nettbrettet har en rekke spesialutviklede spill i forskjellige vanskelighetsgrader, som man kan spille alene og i grupper.

Denne dagen var det gruppeaktivitet som gjaldt, noe som vekket konkurranseinstinktet hos de fleste. Det var nok spesielt artig at de i dag fikk utfordre den tidligere toppidrettsutøveren.

Det ble konkurrert i pilkast, shuffle board-fotball og boblesprekking. Det sistnevnte er et spill der fargerike bobler fyller skjermen, og man skal sprekke alle bortsett fra de røde.

Aktivitetene er både underholdende og skaper en sosial møteplass, i tillegg bidrar de til trim av hjernen, koordinasjon og finmotorikk.

– Dette er kjempefint. Det er veldig viktig å trene blant annet koordinasjon som man får her. Og det er viktig for oss alle, sier Dag Otto.

Det ble mye latter, heiarop, motivasjon og klapping i løpet av aktiviteten. Noen koste seg mest som engasjerte tilskuere, mens flere kom opp til skjermen for flere spillrunder. Aktiviteter som dette er et innholdsrikt og givende innskudd i hverdagen til både beboere og ansatte.

Stolt av lagkamerat

– Vi er usedvanlig stolte av å ha fått med oss Dag Otto Lauritzen som ny frontfigur på laget vårt, sier daglig leder Øystein Landgraff i VilMer.

- Det tok veldig kort tid før vi skjønte at Dag Otto virkelig brenner for vår visjon om å skape flere gode øyeblikk for eldre. Vi er sikre på at han kan bidra til enda mer fokus på viktigheten av gode sosiale stunder og mer hverdagsaktivitet for eldre, sier han.

VilMer er et norsk gründerselskap som ble startet i 2017. Selskapet utvikler og tilbyr en rekke sosiale og teknologiske løsninger for personsentrert eldreomsorg, og leverer i dag produkter og tjenester til mer enn 100 kommuner i Norge og Sverige.

I tillegg til flere digitale løsninger lanserte selskapet tidligere i år konseptet «Hverdagsvenn», der hjemmeboende seniorer får faste besøk av hverdagsvenner for sosialt samvær, utflukter, tilpasset mosjon og andre følgetjenester.