Tema: Teknologi
Utgave 2 – 19. mai 2025

Kristine følger opp 13 pasienter før lunsj

Slik er arbeidshverdagen i en digital sone i hjemmesykepleien.

Tekst og foto:
Ann Beate Grasdalen

Pasienten får utdelt en vanlig bærbar PC der bare skjermen er i bruk.

Kvart på åtte om morgenen forbereder helsefagarbeider Kristine Wilhelmsen seg på sitt første besøk. Hun slår på to datamaskiner. På den ene skjermen kommer hun snart til å starte en videosamtale. På den andre er journalprogrammet.

Det lille kontoret deler hun med sykepleier Thea Trulsrud. De sitter i hvert sitt avlukke med headset på, slik at samtalen holdes privat. Døra er lukket. Her får ingen forstyrre. Taushetsplikt og personvern skal ivaretas.

Fagbladet Helsefagarbeideren har omtalt dette prosjektet i Tønsberg hjemmesykepleie tidligere. Det var da det startet opp i fjor høst. Nå har vi fått lov til å komme på besøk for å lære mer om en ny form for hjemmesykepleie. Kanskje blir den utbredt mange steder i Norge. I alle fall har interessen fra andre kommuner vært stor.

Kristine har på seg vanlige klær. Bak henne synes logoen for Tønsberg kommune som blir synlig på skjermen når pasienten tar imot det digitale besøket.

Teknologien er enkel

Under kartleggingsbesøkene hjemme hos pasientene, før et nytt oppdrag, kan det komme en del spørsmål rundt teknologien. «Vil det bli mye å sette seg inn i?» «Nei, nei. Det er én knapp å trykke på, som på telefonen»», bruker Kristine å svare.

Alle pasienter har mottatt en bærbar PC, en Chromebook. Bare skjermen er i bruk. Den står på et fast sted i hjemmet, koblet opp til strøm, og brukes bare til konsultasjoner med den digitale sonen.

PC-en ringer når hjemmesykepleien kommer på besøk. På skjermen, hvor det vanligvis er en klokke, dukker det nå opp to knapper, en for å motta samtalen, den andre for å avvise.

Opptil 50 pasienter i piloten

I slutten av mars har den digitale sonen tretti pasienter. De fleste får bare besøk over skjerm, noen får i kombinasjon med besøk i hjemmet. Om det skulle oppstå behov for fysisk bistand, vil personell fra utesonene i hjemmesykepleien rykke ut.

Med to fulltidsansatte har sonen kapasitet til femti pasienter. De er på god vei til å nå målet innen piloten er ferdig i juni. Siden skal prosjektet trappes ytterligere opp, etter etterspørsel.

Til uka skal Kristine reise rundt på kartleggingsbesøk hjemme hos flere som kan egne seg for digital hjemmesykepleie. Alle mottakerne er allerede tildelt hjemmesykepleie, og er henvist fra de andre sonene, eller tildelingskontoret.

Under besøkene kartlegges hjelpebehov. Pasienten får informasjon om hva digital hjemmesykepleie er, og at ordningen er frivillig. Om de takker ja, skriver de under på et samtykkeskjema og mottar en skjerm.

Opptil 20 besøk på en dag

Innen lunsj klokka tolv har Kristine vanligvis fra åtte til tretten samtaler. Alle til faste tider som er avtalt med pasienten på forhånd og lagt inn i kalenderen. I løpet av en vanlig arbeidsdag følger hun opp rundt 16 pasienter. Hun har kapasitet til opptil 20 besøk om dagen. Men da rekker hun ikke noe annet enn konsultasjoner over skjerm og journalføringen i etterkant, påpeker hun.

Kristine ringer sine primærer fast, som regel hver dag, fra mandag til fredag. Hun blir godt kjent med dem, og er opptatt av den sosiale delen av samtalen.

Her gjennomfører helsefagarbeider Kristine Wilhelmsen og sykepleier Thea Trulsrud digitale besøk.

Hvem passer tjenesten for?

På Tønsberg kommunes nettsider står det at digital hjemmesykepleie er for deg som:

  • har behov for regelmessig medisinsk oppfølging, men ikke nødvendigvis har behov for fysisk besøk.

  • har økt risiko for forverring av helsetilstanden og trenger tett oppfølging.

  • har behov for å kjenne deg trygg hjemme

Blant pasientene er de som trenger regelmessig medisinsk oppfølging, men kan klare seg uten fysiske besøk. Og de som kan bevege seg selv, som forstår skjermen og lyden fra den, og som kan veiledes gjennom en skjerm.

Løsningen er velegnet for pasienter som trenger tett daglig oppfølging for å fange opp endringer, som ved kols, diabetes eller med hjertesvikt.

Noen kan dessuten oppleve besøk over skjerm som tryggere enn hjemmebesøk, fordi det er mer forutsigbart. Det gjelder for flere av pasientene, forteller Kristine. De slipper å vente på at noen skal komme på døra, og ha mange pleiere å forholde seg til

Hvem passer ikke tjenesten for?

Digital hjemmesykepleie passer ikke for personer som har sterkt redusert allmenntilstand, som er forvirret eller har store behov for hjelp. Man må kunne håndtere medisiner selv.

Personer med sterkt nedsatt hørsel og som trenger hjelp med høreapparat, vil det også være vanskelig å hjelpe.

Hvorvidt digital sykepleie passer, er ikke alltid så enkelt å avgjøre på forhånd. Selv om en person har demens og ikke er orientert for tid og sted, så kan det fungere. Kristine forteller om en person som under kartleggingsbesøket spurte igjen og igjen, «er det noe jeg skal gjøre med denne skjermen?»

Kristine tvilte på om digital hjemmesykepleie ville passe. Hun valgte likevel å forsøke. Da viste det seg, at selv om pasienten ikke husker at Kristine skal ringe kl. 13 hver dag, så svarer hun når hun hører at det ringer og er mottakelig for veiledning.

Særlig er det viktig at hun får i seg nok drikke, noe Kristine passer på å følge opp. På grunn av faren for dehydrering får pasienten også fysiske besøk et par ganger i uka.

- Hvordan foregår et digitalt besøk fra hjemmesykepleien?

– Vi veileder og ser at brukerne får utført daglige gjøremål, svarer helsefagarbeider Kristine Wilhelmsen.

– Det kan være å observere at legemidler tas, at blodsukkeret måles og at kroppen er fri for sår.

– Noen måler blodsukker på forhånd og har satt insulin. De kan trenge oppfølging og veiledning. Andre setter insulin sammen med oss, så vi ser at det blir trukket opp riktig.

På personer med diabetes kan hun observere og tilse at det ikke har kommet sår på føtter eller tær, eller at ryggen er fri for trykksår hos rullestolbrukere.

Hos en pasient med suprapubisk kateter observerer hun kompresser over sår.

Medisinoppfølging

Mange som trenger tilsyn, har multidoserull.

– Det er et enkelt oppdrag for oss. De viser oss posen med dato og klokkeslett, de river opp og vi ser at de tar det.

– I dosett ser vi at det er riktig dag og rute, sier Kristine.

Å holde øye med husstell og det daglige matinntaket er også viktig. Det kan løses på flere måter. Brukeren kan for eksempel ha frokosten klar og spise mens de prater sammen, eller hun kan påminne om igangsetting på slutten av samtalen

– Jeg ser på at de beveger seg mot kjøkkenet. Av og til kan jeg høre etter at de åpner kjøleskapet. Hvis det har vært et par dager hvor det sklir ut med maten, så kan det være jeg vil se at maten blir spist, sier hun.

Digital hjemmesykepleie er noe annet enn digital hjemmeoppfølging

Digital hjemmesykepleie erstatter fysiske hjemmebesøk, mens digital hjemmeoppfølging er en tjeneste der kronisk syke pasienter kan gjøre digitale målinger.