Tema: Teknologi
Utgave 2 – 19. mai 2025

- Vi har et kjempestort potensial

Målet er at fem prosent skal få digital hjemmesykepleie innen sommeren, men det er bare starten.

Fra venstre, Anmol Kaur, som er rådgiver for velferdsteknologi, virksomhetsleder Miriam Standal og digital helsefagarbeider Kristine Wilhelmsen.

Tønsberg hjemmesykepleie har i underkant av tusen brukere. Andelen som mottar digital hjemmesykepleie, øker sakte, men sikkert. Nå er de i ferd med å passere tretti brukere. Til sommeren vil de sannsynligvis nå femti.

Anmol Kaur, som er rådgiver for velferdsteknologi, henter fram statistikk for å illustrere veksten så langt: I januar hadde den digitale sonen 220 besøk, i februar 410, i mars ligger det an til å bli rundt 500.

– Hvor stort er potensialet?

– Vi har kjempestort potensial. Vi har fått på plass rutiner og prosedyrer, så rammeverket ligger klart. Jeg håper vi kommer oss til hundre brukere i løpet av 2026, sier virksomhetsleder Miriam Standal.

Det tar tid å bygge opp et helt nytt tjenestetilbud. Foreløpig er det vanskelig å anslå hvor stor andel av hjemmesykepleien som vil bli digital den dagen tjenesten endelig er fullt ut etablert, men våre naboland kan gi en pekepinn.

Tønsberg kommune henter inspirasjon fra Finland og Danmark. Der har de holdt på i mange år allerede. For et par år siden startet også Sverige opp.

Oiva Health leverer programvare til digital hjemmesykepleie i Norden og har holdt på 15 år i Finland.

Erfaringer fra Finland

I Helsinki ble 13 prosent av besøkene fra hjemmetjenesten gjort digital i 2023. Det utgjorde 35 000 digitale hjemmebesøk i måneden, informerer Cato Andresen i Oiva Health Norge. Helsinki har 650 000 innbyggere.

Muhos er en nordfinsk kommune med 8 500 innbyggere spredt over 800 kvadratkilometer. Der mottar hele 31 prosent digitale besøk.

Andresen mener tallene er overførbare til norske kommuner.

Rekruttert internt

De ansatte i den digitale sonen rekrutteres internt i hjemmesykepleien i Tønsberg. Snart trenger de å øke bemanningen. Da tror virksomhetslederen at enda flere kommer til å søke, for nå har de ansatte fått se hva jobben går ut på.

Midler til prosjektet tas fra utesonene, i og med at den digitale sonen gjør de samme oppgavene ut ifra det samme pasientgrunnlaget, bare på en ny måte.

– Er det en fordel å utlyse internt?

Ja, det tror jeg. Da vet du hvordan alt fungerer og hvordan man jobber ute i felten.

Frigjør tid for fysiske besøk

Selv om personell tas fra utesonene, så frigjøres ressurser. I og med at de digitale besøkene bruker mindre tid per besøk. Fra midten av desember til slutten av mars, er rundt fem hundre timer spart inn. Den er tid som kan benyttes på andre pasienter.

– På sikt, tror du at dette kommer til å endre hvordan hjemmesykepleien jobber?

– Ja, det gjør jeg, og vi er nødt til å jobbe annerledes. Vi må fortsette å ha god faglig kvalitet, og dette er et tiltak for å oppnå det, svarer virksomhetslederen.

– Så vil det alltid være noen som har behov for fysisk besøk, og det skal vi ikke slutte med.

Kan redusere sykefraværet

På sikt kan det nye tilbudet bli en måte å redusere sykefraværet i hjemmesykepleien, tror Standal. De som utvikler muskel og skjelettplager, og som vanskelig kan fortsette i ordinær tjeneste, vil fremdeles kunne jobbe i den digitale sonen.

– Slik kan vi beholde de gode helsefolkene, sier Miriam.

Det kan til og med bli mulig med hjemmekontor.

– Hjemmekontor?

– Ja, det ser vi nå at gjøres i Sverige. De sitter på hjemmekontor under kveldsvakter.

- Det må legges til rette for det, selvfølgelig, for å opprettholde taushetsplikten. Men om de får det til i Sverige og Finland, så må vi også kunne få det til.

Halden starter til sommeren

Halden blir den andre kommunen som tilbyr digital hjemmesykepleie, det informerer direktør for helse og mestring Martin Ekran i et intervju med Halden Arbeiderblad i begynnelsen av mai.

Planen er å starte tilbudet i Halden i løpet av sommeren 2025.