Psykiske sykdommer hos eldre
Med tanke på at jeg har videreutdanning innen eldreomsorg så vil jeg med denne boka rope et høyt HURRA. Det er den beste boka jeg har lest innen emnet psykiske lidelser hos eldre.
.jpg)
Boken er skrevet av Signe Tretteteig og ble utgitt av Nasjonalt senter Aldring og helse i 2020.
Psykiske sykdommer hos eldre er en grundig og faglig tung bok som tar for seg et bredt spekter av psykiske lidelser som ofte kan ramme eldre mennesker, som demens, angst, delir, depresjon psykoser og andre personlighetsforstyrrelser.
Positivt overrasket ble jeg over at forfatterne også tar med forskjellige typer behandling.
Innhold og struktur
Boka er godt strukturert. Den er delt inn i oversiktlige kapitler der en tar for seg både det teoretiske, symptomer, diagnoser og ulike behandlingsmetoder. Det er også flere eksempler i boka.
Svært positivt er det at forfatteren tar for seg de etiske utfordringene, pårørende sin rolle og ikke minst det tverrfaglige samarbeidet.
Styrker
Praksisnær tilnærming
Boken kombinerer faktakunnskap med praktiske råd, noe som gjør den spesielt nyttig for helsepersonell som arbeider innen eldreomsorgen.
Bred dekning av temaer
Forfatterne dekker et vidt spekter av psykiske lidelser og de utfordringer eldre ofte møter med tanke på psykiske lidelser.
Søkelys på pårørende
Boka har et eget kapittel som er viet pårørendes opplevelser og rettigheter. Etter min mening så understreker det viktigheten av å inkludere og støtte de nærmeste i behandlingsprosessen.
Oppgaver
Det er oppgaver i slutten av hvert kapittel, noe som gjør at leseren får testet sine nyervervede kunnskaper om emnet.
Eksempler
Boka har mange eksempler som leseren kan kjenne seg igjen i, noe som gjør den enda mer interessant å lese.
De tre D-ene
Min lærdom innen demens gikk på de tre d ene. Demens, delir, og depresjon. Forfatterne har evnet å strekke det begrepet langt ut og gitt meg som leser et større innblikk innen temaet psykiske lidelser hos eldre.
Rus
Et kapittel er dedikert til rusproblematikk hos eldre mennesker, et emne som det sjelden snakkes høyt om.
Kartleggingsverktøy
Forfatterne nevner flere kartleggingsverktøy som er nyttige for helsepersonell, det være seg innen rus, søvn og søvnforstyrrelser eller depresjon for å nevne noen.
Selvmord
Et stort pluss er at forfatterne har med et eget kapittel om selvmord.
Svakheter
Jeg personlig savnet et kapittel om eldre fra andre kulturer. Vi lever i et samfunn der det er mange nye landsmenn. De har andre utfordringer enn nordmenn, og de håndterer utfordringene annerledes. Vi har utviklet en kultur der det er helsepersonell som tar seg av de eldre når behovene melder seg, mens i innvandrerfamilier er det vanlig at familien tar seg av den eldre som trenger omsorg.
Konklusjon
Med tanke på at jeg har videreutdanning innen eldreomsorg så vil jeg med denne boka rope et høyt HURRA. Det er den beste boka jeg har lest innen emnet psykiske lidelser hos eldre. Et tema som ikke blir tatt med når man snakker høyt om å styrke psykiatrien.
Psykiske sykdommer hos eldre er en viktig bok som dekker et felt som ofte får alt for lite oppmerksomhet. Min erfaring er at en fastlege som skal kunne mye om alt, bare setter en diagnose demens når pasienten får symptomer på akkurat det, men demens er egentlig bare et samlebegrep og lærdommen sier tydelig at andre diagnoser kan ha samme tegn som demens.
Er du student, pårørende, helsepersonell, lege eller bare interessert i emnet, da anbefaler jeg denne boka til deg.
Jeg håper at boka vil være med og øke søkelyset på de utfordringer eldre mennesker kan møte. Boka informerer, den inspirerer, den utfordrer og ikke minst så bidrar den til større forståelse rundt temaet og til behandling av eldre mennesker med psykiske lidelser.