Fra frontlinjen til pensjonistlivet – Jette Dyrnes’ reise
Etter å ha bygget opp og ledet Deltas største yrkesorganisasjon i brorparten av arbeidslivet sitt, er det kanskje ikke så rart at Jette Dyrnes (70) har utsatt avgjørelsen om å gå av i det lengste.
.jpg)
Dette lille stykke kyst-Norge kalt Verdens Ende smykker seg i den vakreste vårkledning denne marsfredagen. Jette tar imot på togstasjonen i Tønsberg, sammen med makker John. Ventende i bilen er de to firbente følgesvennene, Berit og Rita. Sistnevnte er datterens og bare på lån.
Nå som Jette skal bli pensjonist, lurer mange på hvordan det vil bli å overlate Helsefagarbeiderforbundet til nye krefter.
- Jeg har jobbet mye i mange år. Jeg føler at jeg er godt forberedt. Likevel er det rart å bli pensjonist og gå fra å være en som flere er avhengig av og til å slippe alt. Det er veldig rart!
Bord er booket for lunsj på restauranten med Norges beste utsikt; det ikoniske Vippefyret fra 1934, og sjøen og horisonten utenfor så langt øyet rekker. Dette øyriket har Jette vendt tilbake til hele livet. Her lader hun opp og får nye krefter.
Jette Dyrnes
Alder: 70 år
Bosted: Torød på Nøtterøy i Færder kommune (tidligere Nøtterøy og Tjøme)
Familie: Gift med John, to døtre.
Stilling: Leder Helsefagarbeiderforbundet – en yrkesorganisasjon i Delta
Aktuell med: Går av etter 19 år som leder
Leder på godt og vondt
.jpg)
Jette sies å elske mennesker, men hun er også tydelig og tar kampene når det trengs. Å være leder innebærer også å si fra når noe ikke funker, både overfor eget styre og i andre sammenhenger.
- Har du lett for å ta ansvar, å ta tak i ting?
- Ja, jeg tror det, ja. Jeg tør å ta tak. Jeg liker ikke konflikter, men jeg er ikke konfliktsky når det har vært situasjoner man har vært oppi. Jeg føler vel egentlig at jeg har gjort en ålreit jobb.
Bare 15 år gammel startet hun i sin første jobb på et katolsk sykehus drevet av nonner, med søster Christina som arbeidsgiver. Hun fullførte senere hjelpepleierutdanningen på Vestfold sentralsykehus, og ble der i til sammen i ti år.
- Hva har yrket betydd for deg?
- Å være hjelpepleier har jeg alltid syntes har vært helt fantastisk. Jeg har alltid hatt en morsom hverdag, enten på sykehus eller sykehjem, og jeg har aldri sagt nei til nye utfordringer.
Jette synes jobben har gitt henne mange muligheter. Hun oppfordrer alle helsefagarbeidere til å ta imot nye oppgaver, og ikke være redd for å be om opplæring.
- Vi kan mye mer enn det vi blir brukt til i dag. Og det er like viktig å jobbe på sykehjem som på sykehus, spesielt med pasienter med demens. Ved å tenke faglig blir hverdagen mer spennende.
Engasjementet for eldresaken går som en rød tråd gjennom arbeidslivet til Jette. Hun sies å ha omsorg for alle, men særlig eldre.
Litt fagforeningshistorie – og drama
Jette sitt yrkesliv som hjelpepleier og tillitsvalgt faller sammen med en periode med store omveltninger i norsk fagbevegelse. Selv om Jette har jobbet som hjelpepleier en del år, har hun vært tillitsvalgt det meste av yrkeslivet, først i Norsk Hjelpepleierforbund.
Hjelpepleierforbundet var i starten tilsluttet KFL, forløperen til KFO, som etter hvert ble dagens Delta, i hovedorganisasjonen YS. På 1990-tallet oppsto den nye yrkesgruppen omsorgsarbeider, en fagutdanning som er forløperen til dagens helsefagarbeider (tittelen kom i 2006). Dette førte igjen til endringer i fagforeningsstrukturen.
Hjelpepleierforbundet vokste seg store, og forlot KFO (dagens Delta) for å bli selvstendig forbund i YS, med det nye navnet Norsk Helse- og sosialforbund NHS). NHS organiserte hjelpepleiere og omsorgsarbeidere. Jette var heltidsansatt som tillitsvalgt på fylkeskontoret i Vestfold, da det 1998 ble annonsert at forbundet skulle inngå et samarbeid med Norsk Kommuneforbund (NKF), det største forbundet i LO.
- Forsida på VG var «Jan Davidsen og Tove Stangnes forlover seg».
I 2003 slo de to forbundene seg sammen og ble til Fagforbundet i LO.
Var imot sammenslåingen
Som nestleder i fylkeslaget hadde Høyredamen Jette ansvar for sammenslåingen. Overgangen fra YS til LO ble vanskelig for henne.
- Jeg var så vidt innom LO i 2003. Det var ganske dramatisk. For jeg følte vel at Fagforbundet og LO brukte meg, på en måte, i forkant av sammenslåingen. Så var det ingen hemmelighet at jeg ville stemme nei til sammenslåing på landsmøtet.
Hun meldte seg ut, og gikk sammen med tre andre tillitsvalgte til KFO (nå: Delta). Med seg i bagasjen hadde hun rundt 60-70 medlemmer. Hun hadde også solid ballast, godt opplært fra å ha vært heltidstillitsvalgt i Norsk Helse- og Sosialforbund.
Med all sin erfaring tok det ikke lang tid før Jette hadde startet et lokallag i Vestfold for sin yrkesgruppe. Snart var hun tilbake i full jobb som tillitsvalgt for yrkesgruppen og faget hun hele tiden har brent for.
Jette tror at hardt arbeid, evnen til å snakke med folk og å ha egenskapen å være blid er nøkkelen til hennes suksess.
- Å ha kunnskap er én ting, men det er også viktig å være blid.
Blir glad av å støvsuge
Den som har møtt Jette vet at hun alltid smiler og er i godt humør. En tidligere kollega bemerker at noen kanskje synes det er unormalt å være så blid.
Datteren Elise bekrefter at Jette ikke kan fordra dårlig stemning, og er opptatt av å raskt reparere konflikter. Å gjøre rent hjemme får henne i godt humør. Hvis hun er forbanna, støvsuger hun for å føle seg bedre. Urettferdighet og smålighet gjør henne forbannet.
Alltid tilgjengelig
Selv om hun har vært mye på reise, er hun lett tilgjengelig. Jette tar alltid tar telefonen, enten det er et familiemedlem eller en journalist som ringer. Hun har daglig kontakt med de voksne døtrene på telefon, gjerne i form av et «morgenmøte» på Facetime.
Familien og tilhørighet er viktig for henne. Hun foretrekker fjellturer i Norge eller bobilferier til Sverige, framfor Syden. Hun liker å sitte i «Bodegaen» på terrassen hjemme med et glass rødvin, bikkjene og John, og hver sin avis.
Blå dame med rødt hjerte
Jette beskrives som uvanlig engasjert og med stor arbeidskapasitet, omsorg og omtanke for andre. En dame fra Sosialistisk Venstreparti kalte henne i en tale for «den lille blå damen med det store røde hjertet».
- Hun mente at jeg ikke er så blå som Høyre, presiserer Jette med sitt store smil og faste blikk.
Hun har lenge vært engasjert i lokalmiljøet gjennom Færder Høyre. Som leder innenfor en partipolitisk uavhengig fagforening er det uaktuelt å stille som folkevalgt, mener Jette. Men hun tror man får mer innflytelse ved å være medlem i et parti.
- Politikere er vanlige folk og vet ofte ikke nok om helsevesenet, spesielt når det gjelder oppgavedeling. Sykepleiemangelen er jo ikke så stor som Sykepleierforbundet sier, oppgavene kan fordeles bedre innenfor avdelingen. Dette er noe jeg kan påvirke gjennom mitt parti, Høyre.
Da Helsepersonellkommisjonen avleverte sin rapport i februar 2023, kunne Delta konstatere gjennomslag for hjertesaken bedre oppgavedeling i helse- og omsorgstjenestene. Denne saken har Jette og helsefagarbeiderne vært sterke pådrivere for.
- Nå som jeg går av, vil jeg si at Helsefagarbeiderforbundet i Delta er helt unikt. Samarbeidet med Delta og de ansatte er optimalt, og jeg har det veldig bra i Delta nå.
Kjempet seg til en plass i NM
- Hva har du prioritert høyest som leder?
- Å bygge allianser er kjempeviktig.
Jette har vært en pådriver for å få Delta til å bli sett og hørt, og har jobbet hardt for å bygge allianser og påvirke politiske beslutninger.
Å bli del av norgesmesterskapet i helsearbeiderfaget betydde mye.
- Jeg måtte tvinge til meg den plassen. I starten var mesterskapet forbeholdt vår konkurrent, Fagforbundet.
Jette fikk i stand et møte hos ledelsen i KS sammen med YS, og fikk gjennomslag for at Delta og YS sine medlemmer skal telle likt som Fagforbundets og LO sine medlemmer.
Delta fikk en plass i NM i 2007 eller 2008.
- Og nå, i dag, er vi en helt naturlig del.
.jpg)
Barbro Aas (66) var leder i fylkesstyret i Helse- og sosialforbundet da Jette var nestleder.
Foto: privat
Jette er lett å få til å le
Jeg kjenner Jette fra da vi jobbet sammen for mer enn tjue år siden, fra tiden i Helse- og sosialforbundet. På fylkeskontoret hadde vi også en RV-politiker og når det var snakk om oppgavefordeling og orden på kontoret, var de to helt enige. Jeg fleipet med at vi hadde et nytt parti på kontoret: HRV.
Hun har alltid vært veldig opptatt av Kongehuset. I min tale til Jette på 70-års dagen spurte jeg om det er med henne som med Kongen – at de begge skal stå i jobb livet ut? Nå fikk vi svaret.
.jpg)
Elise Dyrnes (41) er Jettes yngste datter.
Foto: privat
Jeg har fått Delta og Helsefagarbeiderforbundet inn med morsmelka
Mamma er autentisk og ekte, med et stort hjerte for eldreomsorgen. Hun er et ja-menneske med mye pågangsmot, som alltid er klar til å hjelpe, og til å reparere dårlig stemning, men hun kan også være sta og irriterende.
Hun er en råtøff dame som tar kampen og går mot strømmen, og har lært meg å tørre å si hva jeg mener.
.jpg)
Nina Ulfsten (61) har kjent Jette siden 1992, da de jobbet sammen i Nøtterøy kommune.
Foto: privat
Hun har alltid vært der for meg
Jette er svært involvert i alles ve og vel. Hun og mannen har hjulpet til med dåp og konfirmasjon, og med flytting.
Han har en sterk tilstedeværelse, og inntar rommet med smil og klemmer. Hun er en person med mye energi og pågangsmot, og vil nok finne noe å engasjere seg i som pensjonist. Blant annet så elsker hun friluftsliv og strikking, og å tilbringe tid med sine velstelte hunder.
Fagskolene, videreutdanning og skolebesøk
Jette har også jobbet målrettet overfor Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen – NOKUT – for å delta i godkjenning av fagskolenes planer, og arrangert konferanser for lærere, for å påvirke undervisningen for helsefagarbeidere.
- Selv om dette arbeidet ikke alltid synes utad, har det stor betydning innad.
Å være ute i videregående skoler, snakke om rekruttering og å undervise. Dette liker Jette godt. Etter å ha vært på utallige skolebesøk gjennom mange år, flere ganger i året, kjenner Jette mange lærere, og har lett tilgang til skoler.
Hun sier hun har besøkt «ekstremt mange» kommuner, arbeidssteder og sykehus, over hele landet.
- Min styrke har vært all reisingen, sier hun selv.
Jette ser på seg selv som en selger.
- Jeg tror ikke jeg har vært på en eneste arbeidsplass hvor ikke ett eller flere medlemmer har meldt seg inn. Dette skyldes min faglige interesse. Når du skal selge et produkt, må du vise hva som er i det for dem.
Opptatt av å utvikle merkevaren
Navnet på organisasjonen og at de har et eget blad som redigeres av en uavhengig redaktør, dette har vært viktig for å bygge merkevaren til yrkesorganisasjonen.
- Jeg blir ofte ringt til, og jeg merker at etter at vi skiftet navn til Helsefagarbeiderforbundet, blir jeg oftere kontaktet. Særlig flere journalister tar kontakt.
Noe av det Jette er mest stolt av er at de har holdt på papirutgaven av bladet.
- Vi har en medlemsundersøkelse en gang i året, og tallene viser at de fleste foretrekker papirversjonen. Når vi kommer hjem, setter vi oss ikke foran datamaskinen for å bla i e-poster. Derfor tror vi at papirutgaven fortsatt er viktig. Den er noe håndfast som du kan ta med deg.
Glad i jobben, så hva nå?
Jette elsker å jobbe. Venner betyr også mye, og å skravle med folk. Nå vil dette kanskje få større plass, de små tingene.
Jette har alltid hatt minst to hunder samtidig - på det meste har hun hatt fem – alltid tisper og alltid med «jentenavn». Hun har også drevet oppdrett, av Bichon frisé og Soft Coated wheaten terrier. Nå har hun bare én, Berit, en mellomstor puddel. Men hun har bestilt én til.
- Den neste hunden skal hete Emma eller Ella. Jeg har ikke helt bestemt meg. Jeg må se hvordan den er først.
- Lyder de sånne navn?
- Det går helt fint!
Det er fredag og det har vært en lang uke, men Jette tar ikke helg ennå.
- Jeg har en avtale om å klippe hund klokka fem.
Hun har klipperom for hunder i kjelleren. Ja-mennesket Jette vil nok ikke bli helt arbeidsledig med det første.
.jpg)
.jpg)
Arnt Steffensen (56), forbundsleder Kost- og ernæringsforbundet.
Foto: privat
Hun har evnen til å løfte blikket og se ting i et større perspektiv
Som nybakt leder i en yrkesorganisasjon var møtet med Delta overveldende. Jette var den som tok meg under sine vinger, fikk meg til å føle meg velkommen og tok seg tid til å forklare hvordan alt hang sammen. Hun har alltid hatt medlemmene, forbundet og Deltas beste i bakhodet.
Flere ganger har Helsefagarbeiderforbundet og Kost- og ernæringsforbundet samarbeidet, særlig knyttet til eldreomsorgen. Jeg ønsker å takke for et godt samarbeid, og håper hun vil trives som pensjonist. Med hennes engasjement er det vel ikke noen fare for at hun blir sittende fast i en gyngestol
.jpg)
Verving i Bærum for noen år siden. Fra venstre: Avdelingsleder i Delta Direkte, Aniqa Khan, seniorrådgiver i Delta, Odd Sverre Aasbø, organisasjonsrådgiver i Delta, Helen Sandum, og leder i Helsefagarbeideforbundet, Jette Dyrnes foran.
Få har gjort så mye for Delta som Jette
I over 23 år har jeg hatt gleden av å jobbe tett med henne. Vi har reist land og strand rundt sammen, og for meg har hun blitt mer enn en kollega – hun har vært som en storesøster.
Uansett hvor hun går, nyter hun stor respekt. Jette har bygd opp Helsefagarbeiderforbundet fra nesten ingenting til det vi ser i dag. Hun har løftet faget hun brenner for, og hun har aldri vært redd for å si sin mening for å fremme helsefagarbeiderne.
Delta blir aldri det samme uten Jette, og jeg kommer til å savne henne enormt
.jpg)
Odd Sverre Aasbø (60) under verveopplæring for tillitsvalgte like før pandemien.