Helsefagarbeiderforbundet
Utgave 2 – 19. mai 2025

Landsmøte vedtok resolusjoner om fagprøven og veiledere

To resolusjoner ble vedtatt under vårens samling. Den ene for en mer enhetlig fagprøve, uansett hvor i landet den blir gjennomført. Den andre for å styrke veilederrollen.

Det er viktig at vurderingen av fagprøver er rettferdig, lik og av høy kvalitet, uavhengig av geografisk tilhørighet. Derfor mener Helsefagarbeiderforbundet at nasjonale retningslinjer trengs.

I dag varierer vurderingspraksisen mellom ulike fylker. Forbundet ønsker en mer enhetlig og forutsigbar vurdering av fagprøver, og tror det kan bidra til å styrke tilliten til fagopplæringen og kompetansen hos prøvenemdene.

Godtgjørelse for veiledere

Nasjonale føringer er også nødvendig for å styrke veilederrollen, mener Helsefagarbeiderforbundet, både for at det skal settes av tilstrekkelig tid til veiledning på arbeidsplassen, og for at veilederen skal få en godtgjørelse for arbeidet som legges ned.

I dag er variasjonene store, noe erfaringene fra landsmøtets delegater viste. En veileders oppgave er å støtte, veilede og evaluere lærlingen gjennom hele praksisperioden. Godtgjøring for veiledning av lærlinger er viktig for å sikre helsearbeiderfaget for framtiden.

Resolusjon 1: nasjonal standard på vurderingskriterier innenfor helsearbeiderfaget

Fagprøven er en avgjørende avsluttende vurdering for lærlinger og praksiskandidater i fag- og yrkesopplæringen. Det er viktig at vurderingen av fagprøver er rettferdig, lik og av høy kvalitet, uavhengig av geografisk tilhørighet.

Per i dag kan det være variasjoner i vurderingspraksis mellom ulike fylker og prøvenemnder. For å sikre en mer enhetlig og forutsigbar vurdering av fagprøver i hele landet, må det innføres nasjonale retningslinjer og tiltak som styrker kvalitetssikringen av fagprøvevurderinger.

Helsefagarbeiderforbundet mener at for å sikre en rettferdig, forutsigbar og helhetlig vurdering av fagprøver i Norge, må det innføres nasjonale retningslinjer. Ved å øke kompetansen hos prøvenemnder og utvikle standardiserte vurderingsverktøy, sikrer vi en mer rettferdig og forutsigbar fagprøvevurdering. Dette vil styrke tilliten til fagopplæringen og bidra til at alle kandidater vurderes på like vilkår, uavhengig av hvor i landet de gjennomfører fagprøven.

Resolusjon 2: veilederrollen for lærlinger i helsearbeiderfaget må verdsettes

Det må settes av tilstrekkelig tid til veiledning på arbeidsplassen.

Veilederen har en nøkkelrolle i utdanningen av nye helsefagarbeidere. En veileders oppgave er å støtte, veilede og evaluere lærlingen gjennom hele praksisperioden. Lærlingen skal ha muligheten til å utvikle faglige ferdigheter som er nødvendig for å utøve yrket på en profesjonell måte.

En veileder skal ha utdanning og erfaring som helsefagarbeider.

Godtgjøring for veiledning av lærlinger er viktig for å sikre helsearbeiderfaget for framtiden.

Helsefagarbeiderforbundet mener det skal være klare nasjonale føringer for godtgjørelse til helsefagarbeidere som er veiledere. Helsefagarbeiderforbundet skal bidra til og involveres i utarbeidelsen av de nasjonale føringene.

I Bergen får veiledere 6 000 kr i året, og fem fridager i året. Ordningen gjelder for å veilede lærlinger, og de som tar fagbrev på jobb.

Gro Nordtveit, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune

I Sarpsborg kommune er godtgjøring for veiledere på 8 000 kroner årlig. Denne summen ble justert opp ved forrige hovedoppgjør, etter at Delta fremmet forslaget.

Vi får beskjed fra opplæringskontoret om å ha faste tider til veiledning ukentlig, men min erfaring er at tid til veiledning ikke alltid blir avsatt. Veiledere får en del kurs, og noen av disse er obligatoriske, men opplæring til veiledere er ikke regulert.

Zarko Veselinovic, plasstillitsvalgt for Delta i Sarpsborg kommune

Kinn kommune utbetaler honorar etter stillingsstørrelse. 100 prosent er lik 12 000 kr i året.

Veileder blir tatt med på alle samlinger der det blir gitt informasjon og orientering. Timer til å veilede lærlinger og følge dem opp, får man den tiden man trenger innen rimelighetens grenser.

Iris Torvanger, hovedtillitsvalgt i Kinn Kommune

I Trondheim kommune får vi 20 000 I året for å være godkjente veiledere. Jeg har gått veilederkurs på tre dager, som det gis fri med lønn til. Når det gjelder tid, så tar jeg den tiden jeg trenger på min arbeidsplass. Det er som regel problemfritt.

Tove Innvik, ansatt i Trondheim kommune