- Generelt har det blitt mer avviksmeldinger
Når de ansatte blir trygge på å gi ros, blir det enklere å skrive avvik. Det erfarer tre ledere i Gjerdrum kommune.
.jpg)
De tre lederne i Gjerdrum kommune hørte om #Råbra under en utdanning i helseledelse. Innføringen i kommunen ble en del av prosjektoppgaven de tre samarbeidet om. Fra venstre: Mette Simonsen, Knut Ragnar Kvitberg og Gry Hege Johansen
Det skrives for få avvik i helsetjenesten. Det er et stort problem. Det som ikke virker, får ikke den oppmerksomheten det trenger for å bli rettet opp i. Så går an å snu på det og si at det heller ikke rapporteres nok om alt det som er positivt i helsetjenesten.
#Råbra er en form for positiv avvikshåndtering. Når de ansatte står fram og roser hverandre, så er det bra i for arbeidsmiljøet. Folk blir tryggere på hverandre, og da reduseres også terskelen for å rapportere om det negative. Det er erfaringen i Gjerdrum, rundt to år etter at de innførte #Råbra i hele kommunen.
Må øve på ros
Selv om det nok for de fleste er lettere å gi ros enn ris, så kommer det ikke av seg selv. Mange kan trenge å øve, både på å gi og ta. Det forteller Mette Simonsen, hun er virksomhetsleder for aktivitet- og fagtjenester i kommunen.
- Det er uvant å se etter det som er bra.
Den erfaringen deles av Knut Ragnar Kvitberg, som er avdelingsleder på Gjerdrum helsehus.
- Folk synes det er kunstig å gi positive tilbakemeldinger til kolleger rundt seg. Det gjorde at jeg ble gira for dette prosjektet, sier han.
Før innføringen ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant de ansatte i helse, mestring og omsorg. Den viste at mange synes det ble gitt for lite tilbakemeldinger, og at det var vanskelig å ta opp ting. Det kan skyldes manglende tillit til hverandre, tror Knut Ragnar.
- Når folk begynner å stole på hverandre, så tør folk å komme med mer tilbakemeldinger, og det gjør at vi får økt psykologisk trygghet, sier han.
Får bedre arbeidsmiljø

Bedre arbeidsmiljø er en av de positive effektene av #Råbra. Man blir sett av de andre, og på sikt mer motivert til å finne nye løsninger. Det fører til at det også blir lettere å snakke om det negative.
Å løfte fram smarte måter å jobbe på, bidrar dessuten til at de ansatte lærer mer av hverandre etter hvert.
- Det viktigste er refleksjonen vi gjør når noen har fått et råbrakort, så at alle kan lære av den, sier Gry Hege Johansen.
Hun er avdelingsleder for aktivitet, bolig, bistand og avlastning.
Det er altså mange gode grunner til å begynne med positiv avvikshåndtering på arbeidsplassen. Nå som Gjerdrum kommune har fått på plass en løsning med digitale råbrakort, så blir ordningen enklere å gjennomføre.
- For en kommune som lurer på om de skal starte med #Råbra, hva er første skritt på veien for å komme i gang?
- Snakk med noen som har gjort det før, sier Knut Ragnar.
- Vær obs på at det kan bli negative reaksjoner i begynnelsen, på hvorfor noen får, men ikke andre. Men det går over, sier Gry, for på sikt vil alle få.
- Ordningen virker enkel, men den krever ganske mye, sier Mette. – Derfor er forankringen i kommunen viktig.
#Råbra er en metode som allerede er tatt i bruk på flere avdelinger ved ulike sykehus i Norge. Les mer om hvordan den fungerer hos idebanken.org.