#Råbra –her håndterer de også de positive avvikene
Vi må lære av feil, men det går også an å lære av det som går bra. Gjerdrum er en av de første kommunene i Norge til å innføre råbrakort.
.jpg)
Camilla Lundgård, lengst til venstre, syntes det var en råbra ide da Elise Hellegaard, som sitter ved siden av, hengte opp laminerte navneskilt utenfor rommene til beboerne. Den neste på benken er Inger Johanne Ness. Hun ga et råbrakort til Solfrid Olsen, etter at hun lærte en ny måte å feste seilet på løfteheisen.
.jpg)
Bli med til Gjerdrum helsehus. Der løfter de fram det som fungerer for å lære av det.
Hver måned blir råbrakort lest opp på personalmøtene på Gjerdrum Helsehus. Camilla Lundgård husker hvordan det var for litt over to år siden, da de begynte med slike tildelinger.
- Helt ærlig så syntes jeg det var litt kunstig i starten, sier hun. - Det er lettere å bare gi ros, men det betyr mer å få en #Råbra.
Det har hun selv merket, etter at hun både har gitt og mottatt. Det er veldig hyggelig å vite at man har gjort noe som virkelig treffer en annen.
Det synes Solfrid Olsen også. Hun følte seg sett da hun fikk meldingen.
Litt «halleluja-stemning»
Under den første tiden passet avdelingsleder Knut Ragnar Kvitberg på å løfte #Råbra opp på alle personalmøter, for i starten var mange veldig skeptiske. Så snudde det. Det ble nesten litt «halleluja-stemning», og Knut Ragnar ble sittende og skrive kort etter kort. Et til personen som mottok utmerkelsen, og et til giveren, med et «takk for at du legger merke til kollegaen din».
- I starten var det sånn at alle ville rose alle, husker Elise Hellegaard.
Siden, etter den første iveren hadde gitt seg, dabbet det av i en periode. Avdelingslederen kunne ikke gi like tett oppfølging lenger. Det tok rett og slett for mye tid å skrive alle disse kortene.
Samtidig ble de ansatte litt mer kresne på når de skulle gi #Råbra til noen, forteller Elise.
- Etter hvert har det blitt til at vi gir til de som virkelig fortjener ekstra ros, sier hun.
.png)
Enklere med digitale kort
I år har de startet å gi #Råbra digitalt istedenfor på papir. Nå henger en lapp med QR-kode på hver avdeling. Endringen synes Inger Johanne Næss er positiv.
- Det er fint at #Råbra har gått bort fra kort, slik at du kan scanne QR-koden og personen kan få meldingen med en gang.
Etter å ha vært igjennom en kontroll for taushetsbelagte opplysninger, så presenteres #Råbra-tildelingen på en egen kanal i Teams. Så nå ses meldingene av alle i helse og omsorg, ikke bare av avdelingen, slik det var tidligere.
.png)
Har blitt et begrep
Så er det ikke alltid de ansatte husker på å gi en skikkelig utmerkelse, eller har tid til å skrive den ned i en travel hverdag. Da tar de den heller muntlig til kollegaen der og da, og sier «Dette er #Råbra», og alle forstår hva det betyr.
Slik fungerer #Råbra
-
Alle ansatte kan gi råbrakort til en kollega eller avdeling
Den som gir, kan velge å være anonym. Den som mottar, vil få en gratulasjonsmelding.
-
I tildelingen besvares følgende spørsmål:
Hvem gjorde noe #Råbra?
Hva gikk #Råbra? – og hvorfor?
Hva kan vi lære av dette?
Hvilke endringer kan bidra til at dette skjer oftere?
-
De ansatte bestemmer selv hva de synes fortjener en tildeling
For eksempel for å gi oppmerksomhet til en kollega som løser en oppgave eller situasjon på en bra måte.
-
Tilbakemeldingene presenteres for de ansatte
Det kan skje på et møte eller en oppslagstavle, digitalt eller fysisk.
-
Forslagene til forbedring blir vurdert og prøvd ut i organisasjonen
For eksempel om det er prosedyrer eller rutiner som burde endres ut fra det man har lært fra de nye erfaringene.
Kilde: idebanken.org